Airco en corona: moeten we ons zorgen maken?

Airco en corona: moeten we ons zorgen maken?

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor heel wat ongerustheid. Zo doen er verhalen de ronde dat het virus zich door de airco in een volledig gebouw kan verspreiden. Toch is er geen reden tot paniek: als jouw airco-installatie op tijd een correct onderhoud krijgt, is de kans op verspreiding van het virus zeer klein.

17.11.2020

Airco reinigen of uitschakelen is niet nodig

Heel wat mensen en bedrijven vragen zich af of het nodig is om hun airco-installatie tijdens deze coronacrisis uit te schakelen of te reinigen. Dat is niet nodig, ook niet als er bij iemand in de woning of in het gebouw een coronabesmetting werd vastgesteld.

Het ventilatiesysteem van een gebouw uitschakelen wordt zelfs afgeraden. Een goede ventilatie is namelijk cruciaal en kan mogelijk het risico op besmettingen zelfs beperken.

Airco en corona: moeten we ons zorgen maken?

Richtlijnen voor een correct onderhoud en gebruik

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air-conditioning Associations) richtlijnen gepubliceerd voor het correct onderhouden, afstellen en gebruiken van HVAC-installaties (heating, ventilation and air-conditioning).

De beroepsfederatie benadrukt deze regels:

  • Zorg ervoor dat de filters in het systeem correct geïnstalleerd en proper zijn. Volg het normale onderhoudsschema.

  • Een maximale aanvoer van verse lucht is essentieel.

  • Ideaal zijn systemen die de extractielucht volledig naar buiten afvoeren. Bij dit soort installaties is er geen enkel contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht. De vuile lucht wordt volledig afgevoerd.

  • Is er geen actieve ventilatie? Lucht dan de lokalen via ventilatieroosters of door de ramen regelmatig open te zetten.

  • In kantoorgebouwen is het aangewezen om het aantal mensen te beperken. Enkel wie onmogelijk kan telewerken, mag aanwezig zijn. Grote concentraties mensen in vergaderzalen of refters zijn sowieso uit den boze.

Heb je vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!