Mijn airco verspreidt een slechte geur. Wat nu?

Mijn airco verspreidt een slechte geur. Wat nu?

’s Zomers, als de zon schijnt en de temperaturen de hoogte in schieten, is het moment aangebroken om de airco in te schakelen. Maar wat als er zich een vieze geur in je huis verspreidt? Het slechte nieuws is dat dit probleem verschillende oorzaken kan hebben. Het goede nieuws? Er is telkens ook wel een oplossing voor! Lees zeker onze handige tips om te vermijden dat je aircosysteem een geur afgeeft.

05.11.2020

Probleem 1: stof binnenin je binnentoestel

Als je gedurende een lange periode je airco niet gebruikt hebt, kan het zijn dat je toestel een vieze geur verspreidt. De grote boosdoener hier? Stof!

Geen nood! Je kan dit zelf op een eenvoudige manier oplossen. Open het binnentoestel en stofzuig de filters en de binnenkant van je unit.

 

Probleem 2: schimmel op de verdamper van je airco

Wanneer de warme lucht van een kamer in contact komt met de koude oppervlaktes van de verdamper van je airco-installatie, kan er zich condens vormen op de leidingen. Als er ook wat stof op ligt, ontstaat er een vochtige omgeving waarin bacteriën en schimmels zich kunnen uitleven. Die veroorzaken een slechte geur, die het toestel vervolgens uitstoot.

De oplossing: maak de verdamper schoon. Geen handige Harry? Contacteer ons gerust.

 

Probleem 3: een verstopte afvoerleiding voor condens

De afvoerleiding voor condens verwijdert het condenswater uit het systeem. Dat water ontstaat wanneer warme omgevingslucht in contact komt met de koude leidingen in de verdamper. Soms zijn een paar onzuiverheden in het systeem al voldoende om de afvoer van de condens te belemmeren, waardoor de leiding verstopt raakt. Vuil en water hopen zich dan op in de afvoerbuis, waardoor er onaangename geurtjes ontstaan.

Onze oplossing? Als je een beetje handig bent, kan je de afvoerleiding makkelijk zelf ontstoppen. Zodra het vuil en het condenswater weg zijn, kan je de leiding reinigen en ontsmetten om schimmel in de toekomst te vermijden. Toch niet zo’n doe-het-zelver? Dan kan je Fregiric inschakelen om de afvoerleiding van je airco te ontstoppen.

Mijn airco verspreidt een slechte geur. Wat nu?

Vieze geur voorkomen, is beter dan genezen

Geurtjes, verspreid door je airco, kan je makkelijk vermijden als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt:

  • Laat Fregiric regelmatig een grondig onderhoud van je airco-installatie uitvoeren. Je plant dit het best in voor het zonnig wordt en je je airco vaak gaat gebruiken.
     
  • Kies voor kwalitatieve filters en vervang ze regelmatig. Zo hou je jouw systeem schoon en vermijd je stofophoping die voor schimmel en bacteriëngroei kan zorgen.

Zit je met vragen? Contacteer ons gerust!