Vermijd condensvorming in jouw koeling met deze tips

Vermijd condensvorming in jouw koeling met deze tips

Condensvorming is een natuurlijk verschijnsel. Het ontstaat doordat waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht in de omgeving. Net zoals condens opkomt tijdens het douchen, zie je de ruiten van koelingsapparatuur ook wel eens beslaan. Gelukkig heeft condens géén effect op de kwaliteit van het koelen, maar het oogt niet leuk. Bekijk onze tips om condensvorming tegen te gaan!

 

12.05.2021

Tip 1: zet de temperatuur omhoog

Zet de koeling op een hogere koelingstemperatuur. Ga bijvoorbeeld van 3 °C naar 6 °C.  Zo zijn je dranken nog steeds lekker koel, maar verklein je het verschil met de omgevingstemperatuur waardoor de kans op condensatie kleiner is. Mooi meegenomen: bij een hogere koelingstemperatuur wordt het energieverbruik lager. Met enkele graden verschil bespaar je al snel €100/jaar. Zeker het proberen waard dus.

 

Tip 2: plaats je koeling niet naast een warmtebron

Zorg dat je koeling niet naast een radiator of andere warmtebron staat. Wanneer de omgevingstemperatuur verhoogt, verhoogt het dauwpunt en is er meer risico op beslagen ruiten.

 

Tip 3: nieuw gebouw = hogere kans op condensvorming

Staat je koeling in een nieuw gebouw? Dan is de kans op condensvorming hoger. Een nieuw gebouw heeft namelijk een hogere luchtvochtigheid. Wanneer die op termijn daalt, zal ook de condensvorming afnemen. Geduld is een mooie deugd, dus!

Vermijd condensvorming in jouw koeling met deze tips

Zit je met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!